Silviakaka med saffran

45 min Buffé Fika
Frysbar
Silviakaka med saffran

Silviakaka med saffran är en fluffig mjuk kaka som täcks av ett lager krämig glasyr och toppas med kokos. En perfekt kaka att servera till advent eller jul. Får du kaka över funkar det fint att frysa in.

Constance Loeper
Constance Loeper Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Ingredienser

Ägg
3
Strösocker
3 dl
Kallt vatten
1½ dl
À 0.5 g saffran
2 pkt
Vetemjöl
3 dl
Bakpulver
1 msk

Glasyr:

250 g
Strösocker
2 dl
Vaniljsocker
1 msk
Äggulor
3
Kokosflingor
1 dl

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175° eller 150° varmluft.
  • Klä en ugnssäker form eller långpanna, ca 20x30cm, med bakplåtspapper.
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke. Rör ner vattnet och saffran.
  • Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i smeten. Rör till en jämn smet och häll den i formen.
  • Grädda kakan längst ner i ugnen ca 30 min, eller tills den är helt genombakad. Testa att sticka den med en trästicka, den ska vara helt torr. Låt svalna i formen.

Glasyr:

  • Smält smör och socker i en kastrull. Låt koka upp och koka 1 min under ständig omrörning.
  • Ta kastrullen från värmen. Tillsätt äggulor och vaniljsocker. Sätt tillbaka på värmen och vispa kraftigt tills krämen tjocknar, den får inte koka. Låt svalna något.
  • Häll glasyren över kakan och strö över kokos. Låt kakan kallna innan du skär upp den i bitar.
Klart!

Näringsvärden, per bit

Energi:

235 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 3 g
Kolhydrater: 32 g
Fett: 10 g
https://www.arla.se/recept/silviakaka-med-saffran/