Släta lussebullar med socker

Släta lussebullar med socker

1 tim 30 min
Går att frysa
Släta saffransbullar är enklare att baka än lussekatter. Pensla bullarna med smält smör och låt dem få ett dopp i sockerskålen när de kommer ut ur ugnen. Då får de mjuka bullarna ett frasigt täcke av socker och blir extra goda. Bullarna är godast nybakade.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/slata-lussebullar-med-socker/

Gör så här

  • Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till max 37°. Häll det över jästen.
  • Tillsätt saffran, socker, salt, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
  • Sätt ugnen på 225° eller 200° varmluft.
  • Ta upp degen på mjölad bänk och baka ut 48 släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 30 min.
  • Grädda i mitten av ugnen 5-8 min. Pensla de varma bullarna med smält smör och doppa dem i socker.
Klart!
Video Julens enklaste lussebulle - se här hur du gör!

Ingredienser

Jäst
50 g
175 g
5 dl
Saffran à 0,5 g
2 pkt
Strösocker
1½ dl
Salt
½ tsk
Ägg
1
Vetemjöl, 15 dl
900 g
50 g
Strösocker till garnering
1 dl