Smördeg

2 tim Efterrätt Frukost
Smördeg

Att göra egen smördeg från grunden är enklare än man tror. Tänk bara på att smöret behöver vara kylskåpskallt för ett lyckat resultat.

Ingredienser

250 g
Vetemjöl
4 dl
Vatten
1 dl

Gör så här

  • Alla ingredienser ska vara kalla.
  • Blanda mjöl, vatten och hälften av smöret till en deg. Låt den vila i kyl 30 min.
  • Kavla ut degen till en kvadrat ca 35x35 cm.
  • Hyvla eller skiva resten av smöret och lägg det på halva degplattan. Vik upp degen över smöret.
  • Kavla eller tryck ut degen till en fyrkant ca 40x20 cm. Se till att inget smör tränger ut.
  • Vik ihop degen i tre delar åt ena hållet och två delar åt andra hållet.Låt vila i kyl ca 15 min.
  • Upprepa kavling och vikning ytterligare två-tre gånger.
  • Kavla sedan ut degen till en tunn platta, ca 30x60 cm.
  • Degen går utmärkt att skära i bitar och frysa. Bäst blir det om man lägger ut plattorna på brickor och fryser dem ca 30 min.
  • Lägg sedan ihop dem med smörpapper eller plastfolie emellan i en tättslutande plastpåse eller burk.
Klart!

Näringsvärden, per recept

Energi:

2635 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 26 g
Kolhydrater: 172 g
Fett: 208 g
https://www.arla.se/recept/smordeg/