Smördegsflarn med vaniljstekt äpple

1 tim Efterrätt
Smördegsflarn med vaniljstekt äpple

En klassisk äppeldessert med smördeg och vanilj är alltid gott men den här efterrätten kommer få extra beröm tack vare tillbehöret, en lagom söt och lite knaprig karamellgrädde.

Ingredienser

Fryst smördegsplatta
1
Äggula
1
Florsocker
2 msk
Vatten
1 dl
Strösocker
2 dl
Gröna äpplen
2
Vaniljstång
1
50 g
2 dl
1 dl

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Skär smördegsplattan i fyra trianglar. Pensla med äggulan och pudra över florsocker.
  • Grädda i mitten av ugnen ca 15 min, tills smördegen rest sig och fått en gyllenbrun färg. Ta ut och låt kallna.
  • Blanda vatten och socker i en kastrull och koka till en gyllenbrun karamell. Häll upp på bakplåtspapper och låt stelna, mixas till ett grovt pulver.
  • Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Dela och skrapa ur vaniljstången.
  • Stek äppelklyftorna i smör, socker och vaniljfrön tills de får en fin färg ca 7 min.
  • Vispa grädde och smetana, vänd i karamellpulvret.
  • Dela smördegshusen och fördela äpplena och lägg på locket. Servera med karamellgrädden.
Klart!

Näringsvärden, per port

Energi:

635 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 3 g
Kolhydrater: 55 g
Fett: 45 g
https://www.arla.se/recept/smordegsflarn-med-vaniljstekt-apple/