Smörgåstårta med räkor och pepparrot

12 tim
Smörgåstårta med räkor och pepparrot

Denna maffiga smörgåstårta består av en krämig räkröra gjord på färskost smaksatt med pepparrot och citron. Den perfekta rätten för festliga tillfällen eller en lyxig helgmiddag. Låt smörgåstårtan stå över natten för att utveckla alla smaker, och dekorera sedan med färska örter och röd rom för en extra festlig touch. Receptet ar skapat av Linda Dahl, Årets konditor 2023.

Linda Dahl
Linda Dahl Årets konditor 2023
Nytt

Ingredienser

Limpa brioche eller 8 landgångsbröd
1

Fyllning dag 1:

Skalade räkor
ca 250 g
2 dl
300 g
Citron, finrivet skal
½
Riven pepparrot från burk
1 msk
Finhackad färsk dill
2 msk
Salt
1 tsk
150 g

Garnering dag 2:

Skalade räkor
180 g
Rädisor, tunt skivade i isvatten
10
Löjrom eller annan röd rom
60 g
Salladsblad, t ex eklad
ca 5
Dillvippor
10
Färsk körvel
3 kvistar
Ätbara blommor, t ex strandkrassing
10

Gör så här

Dag 1:

  • Om du har räkor i lag, låt de rinna av.
  • Rör ihop smetana, 300 färskost, citronskal, pepparrot, dill och salt. Lägg undan 1 dl av krämen.
  • Grovhacka räkorna och vänd ner i den större mängden kräm.
  • Kantskär bröden. Skär sedan i 8 långa skivor.
  • Lägg 2 av bröden på ett fat som får plats i kylen. Bred ut hälften av räkröran. Lägg på ytterligare 2 bröd och bred ut resterande räkröra. Lägg på återstående 2 brödskivor.
  • Blanda den sparade krämen med 150 g färskost. Bred krämen på och runt tårtan. Plasta väl. Ställ kallt över natten.

Dag 2:

  • Dekorera smörgåstårtan med räkor, rom, örter, ätbara blommor, sallad och rädisor.
Klart!
https://www.arla.se/recept/smorgastarta-med-rakor/