Smulpaj med äpple

1 tim 5 min Efterrätt
Frysbar
Smulpaj med äpple

Klassisk smulpaj med äpple. En oemotståndlig efterrätt att bjuda med hemlagad vaniljsås, grädde med lite vaniljsocker i eller kvarg med smak av vanilj.

Ingredienser

Vetemjöl
3 dl
Strösocker
3 msk
100 g

Fyllning:

Äpplen
4
Strösocker
½ dl
Malen kanel
1 tsk

Till servering, klassisk vaniljsås:

Vaniljstång
½
2 dl
3 dl
Äggulor
2
Strösocker
2 msk
Potatismjöl
2 tsk

Gör så här

  • Sätt ugnen på 225° eller 200° varmluft.
  • Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa.
  • Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och blanda med socker och kanel i en ugnssäker form. Fördela smuldegen över fyllningen.
  • Grädda i mitten av ugnen 15-20 min.

Vaniljsås

  • Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 min.
  • Ta upp vaniljstången.
  • Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna.
  • Häll upp såsen i en skål och vispa den kall.
  • Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen.
Klart!

Det är också gott att servera smulpajen med Kelda® vaniljsås eller Arla Köket Kesella® kvarg vanilj.

Näringsvärden, per portion exklusive tillbehör

Energi:

555 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 6 g
Kolhydrater: 51 g
Fett: 36 g
https://www.arla.se/recept/smulpaj-med-apple/