Sommartårta med jordgubbar, fläder och syrad grädde
Nytt

Sommartårta med jordgubbar, fläder och syrad grädde

60+ min Fika Efterrätt
Vad är väl en sommartårta utan färska jordgubbar. Denna fräscha sommartårta har underbar smak av fläder, syrad grädde och jordgubbar. Dekorera gärna med örter och ätbara blommor för en extra vacker sommartårta. Detta recept är skapat av Linda Dahl, årets konditor 2023.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/sommartarta-med-jordgubbar-flader-och-syrad-gradde/

Gör så här

Tårtbotten:
  • Sätt ugnen på 225° eller 200° varmluft.
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Vispa ner vattnet. Blanda vetemjöl och bakpulver. Sikta och vänd ner i äggsmeten.
  • Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.
  • Grädda i nedre delen av ugnen 20-25 min.
  • Låt kakan vila några minuter i formen. Stjälp upp den på galler och låt kallna.
Jordgubbssylt:
  • Rensa jordgubbarna och lägg i en mixerbunke. Tillsätt socker och fryspulver. Mixa slätt och ställ kallt.
Fyllning:
  • Vispa syrad grädde, socker, vaniljsocker och citronskal med elvisp tills det bildas mönster i grädden.
  • Vispa upp färskosten i en annan bunke. Blanda med grädden.
Montering:
  • Dela tårtbotten i 3 delar.
  • Pensla flädersaft på 2 av bottnarna och bred 3 msk jordgubbssylt på en botten.
  • Låt botten med jordgubbssylt ligga nederst.
  • Lägg på nästa botten som är penslad med flädersaft. Bred på ca 3 msk jordgubbssylt och 3 msk fyllning
  • Lägg på den 3:e botten. Bred fyllning på och runt tårtan (spara ca 1 ½ dl för att spritsa på tårtan). Lägg 2 msk sylt mitt på tårtan. Kvarta jordgubbarna (men spara 6 st) och lägg dem på sylten.
  • Spritsa 12 bollar av fyllningen runt tårtan. Halvera de sparade jordgubbarna och lägg dem på varsin boll.
  • Dekorerar sommartårtan med örter eller ätbara blommor.
Klart!

För att förenkla tårtan kan man utesluta att göra sylt på jordgubbarna och istället skiva jordgubbarna och lägga som fyllning.

Energi:

705 kcal

Kolhydrater: 71 g
Fett: 43 g

Ingredienser

Tårtbotten:
Ägg
3
Strösocker
3 dl
Kokhett vatten
1 dl
Vetemjöl
3 dl
Bakpulver
2 tsk
Jordgubbssylt:
Färska jordgubbar
125 g
Fryspulver (till kallrörd sylt)
2 tsk
Strösocker
½ dl
Fyllning:
3 dl
Strösocker
2 msk
Vaniljsocker
1 tsk
Citron, finrivet skal
½
300 g
Outspädd fläderblomssaft
½ dl
Garnering:
Färska jordgubbar
ca 375 g
Färska örter, t ex citronmeliss och oxalis eller ätbara blommor