Sparrisrisotto

40 min Huvudrätt Middag
Sparrisrisotto

Sparrisrisotto är en perfekt vårrätt! Härlig smak av sparris samsas med krämigt arborioris, vitt vin och lagrad parmesan. De nystekta sparrisknopparna och persiljeoljan ger rätten ett smakrikt lyft. En fantastisk rätt som är både elegant och full av vårens smaker!

Budget Nytt

Ingredienser

Vatten
2 liter
Grönsaksbuljong
4 tärningar
Bananschalottenlökar
3
Färsk grön sparris
500 g
75 g
Arborioris
4 dl
Torrt vitt vin, vitt matlagningsvin eller 1 msk vitvinsvinäger
2 dl
Riven parmesanost
3 dl
Salt
1 krm
Grovmalen svartpeppar
1 tsk
Citronsaft
2 msk

Persiljeolja:

Färsk persilja
1 kruka
Kallpressad olivolja
¼ dl
Citron, finrivet skal
1
Flingsalt
1 krm
Grovmalen svartpeppar
1 krm

Inkluderad

Ossobuco
2 tim
Ossobuco
(6)

Gör så här

  • Koka upp vatten och buljong. Håll den varm.
  • Skala och finhacka löken. Ansa sparrisen och skär bort den nedre delen om den är grov. Skär av kopporna och lägg åt sidan. Skär stjälkarna i tunna skivor.
  • Hetta upp 25 g smör i en vid kastrull. Fräs löken tills den blir mjuk, utan att den tar färg. Tillsätt den skivade sparrisen och stek i ca 3 min.
  • Tillsätt riset och fräs ytterligare 3 min under omrörning tills riset är blankt och genomskinligt. Häll på vinet och låt det koka in i 2 min.
  • Späd risotton med varm buljong under konstant omrörning. Risotton är klar när riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna.
  • Persiljeolja: Grovhacka persiljan och mixa slät tillsammans med olivolja, citronskal, salt och svartpeppar.
  • Stek sparrisknopparna i en het stekpanna med 1 msk smör. Salta lätt.
  • Rör ner resterande smör och finriven parmesanost i risotton. Ta av från värmen och smaka av med salt, nymalen svartpeppar och citronsaft.
  • Servera sparrisrisotton på platta tallrikar. Toppa med nystekta sparrisknoppar, persiljeolja och ev lite mer riven parmesan.

Serveringsförslag:

Ossobuco
2 tim
Ossobuco
(6)
Klart!

Näringsvärden, per port

Energi:

707 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Fiber: 5,3 g
Protein: 21,6 g
Kolhydrater: 80 g
Fett: 32,4 g
https://www.arla.se/recept/sparrisrisotto/