Stifado - grekisk gryta

1 tim 40 min Huvudrätt
Stifado - grekisk gryta

Stifado är en underbar grekisk köttgryta som kokas med vin, tomat och kryddor. Det doftar ljuvligt i köket under detta långkok. Både kanel, kardemumma och kryddnejlika samsas i den mustiga köttgrytan. Vi serverar den rykande het med en frisk tzatziki och klyftpotatis. Gott till både vardag och fest!

Ingredienser

Grytbitar av nötkött
800 g
3 msk
Tomatpuré
4 msk
Vitt vin
2½ dl
Konserverade körsbärstomater
400 g
Vatten
4 dl
Köttbuljong
3 tärningar
Färsk rosmarin
2 kvistar
Kardemummakapslar
10
Kanelstång
1
Hela kryddnejlikor
10
Schalottenlökar
3
Vitlöksklyftor
4
Torkad oregano
ca 2 tsk
Salt och svartpeppar

Klyftpotatis:

Potatis
900 g
2 msk
Torkad rosmarin
1 msk
Flingsalt
1 tsk
Nymalen svartpeppar
2 krm

Tzatziki:

Gurka
½
Salt
½ tsk
2 dl
Finriven vitlöksklyfta
1
Svartpeppar
½ krm
Färska örter, till servering

Gör så här

  • Bryn köttet med 2 msk smör- & rapsolja i en rymlig stekgryta. Tillsätt tomatpuré och låt steka med 2-3 min.
  • Häll på vin, tomater, vatten och buljong. Tillsätt samtliga kryddor och blanda väl.
  • Skala och klyfta löken. Skala och krossa vitlöken. Bryn all lök med 1 msk smör- & rapsolja i en stekpanna. Lägg över i grytan.
  • Låt sjuda under lock ca 1 ½ tim, tills köttet är mört.
  • Klyftpotatis: Värm ugnen till 225°. Tvätta och skär potatisen i klyftor. Lägg i en långpanna. Strö över rosmarin, salt och svartpeppar. Ringla över smör- & rapsolja. Stek i mitten av ugnen 25-30 min.
  • Tzatziki: Riv gurkan grovt och lägg den i en sil. Strö salt över gurkan och låt den ligga ca 15 min. Pressa ur saften och blanda gurkan med yoghurt, vitlök och nymalen svartpeppar.
  • Smaka av grytan med oregano, salt och nymalen svartpeppar.
  • Toppa stifado med färska örter. Servera med klyftpotatis och tzatziki.
Klart!
https://www.arla.se/recept/stifado---grekisk-gryta/