Swedish bowl – Årets rätt 2021

Swedish bowl – Årets rätt 2021

60+ min Huvudrätt
Årets rätt 2021 komponerad av Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020. Filosofin bakom rätten är en god och hälsosam bowl baserat på svenska råvaror.
Provlagat av Årets Kock Provlagat av Årets Kock
https://www.arla.se/recept/swedish-bowl/

Gör så här

Bas:
  • Blötlägg ärterna över natten. Spola av i iskallt vatten och koka tillsammans med matvete i lättsaltat vatten ca 15 min.
  • Rosta solrosfröna i en torr stekpanna.
  • Grovhacka persiljan och lägg i en mixerbunke. Tillsätt olja, finrivet citronskal och pressad saft. Mixa till en grön olja. Salta och smaka av med peppar.
  • Blanda ärter, matvete, solrosfrön och örtolja i en skål.
Rostade grönsaker:
  • Värm ugnen till 225°. Skala lök och betor. Halvera löken och tärna betorna grovt. Lägg i en ugnsform.
  • Ringla över olja och salta. Rosta högt upp i ugnen 25-30 min.
Picklad kålrabbi:
  • Skala och skiva kålrabbin tunt, gärna med mandolin. Koka upp ättika, vatten och socker. Lägg ner kålrabbin och ta från värmen. Låt svalna i lagen.
Grönt:
  • Halvera svampen. Stek den gyllene i smör. Salta.
  • Plocka bladen från kålen. Koka i lättsaltat vatten ca 4 min. Blanda kålen med klippt krasse.
Kyckling:
  • Stek kycklingen på hög värme i olja tills den fått fin färg. Sänk värmen och stek klart kycklingen i pannan. Salta och strö över fänkålsfrön.
Dressing:
  • Mixa ihop krasse, crème fraiche och salt.
Topping:
  • Rosta mandeln i torr stekpanna. Hacka mandeln grovt och blanda med chili flakes.
  • Finriv osten, gärna med zestjärn.
Montering:
  • Lägg basen i fyra tallrikar. Fyll på med rostade grönsaker, picklad kålrabbi, grönt och kyckling. Ringla på dressingen och toppa med mandel, chili flakes och ost.
Klart!
Energi:

991 kcal

Protein: 43 g
Kolhydrater: 47 g
Fett: 69 g

Ingredienser

Bas:
Torkade gula ärter
1 dl
Matvete
1 dl
Solrosfrön
½ dl
Färsk persilja, ramslök eller gräslök
50 g
Rapsolja
1 dl
Citron
1
Salt
1 tsk
Svartpeppar
Rostade grönsaker:
Bananschalottenlökar
2
Rödbetor
300 g
Rapsolja
1 msk
Salt
1 tsk
Picklad kålrabbi:
Liten kålrabbi
1
Ättiksprit 12%
½ dl
Vatten
1 dl
Strösocker
1 dl
Grönt:
Skogschampinjoner
250 g
2 msk
Salt
½ tsk
Liten spetskål
½
Smörgåskrasse
20 g
Kyckling:
Kycklinglårfilé
450 g
Rapsolja
1 msk
Salt
¾ tsk
Hela fänkålsfrön, mortlade
1 tsk
Dressing:
Buskkrasse eller smörgåskrasse
50 g
2 dl
Salt
2 krm
Topping:
Skalad sötmandel
50 g
Chili flakes
½ tsk
50 g