Terrin Svecia med äpplesallad och pepparrotskräm

Terrin Svecia med äpplesallad och pepparrotskräm

60+ min
Varva ost, purjolök och äpple i en ljuvlig terrin. Vik över skinka och rulla i olivströssel. Skär i skivor och servera med äppelsallad och pepparrotskräm.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/terrin-svecia-med-applesallad-och-pepparrotskram/

Gör så här

Terrin:
  • Sätt ugnen på 150°.
  • Torka oliverna i mikrovågsugn ca 15 min tills de känns lätta, luftiga och torra.
  • Dela purjolöken på mitten och koka den mjuk i saltat vatten ca 10 min. Lyft upp och låt svalna något.
  • Skala äpplena och skär bort kärnhuset. Skär i centimetertjocka skivor. Stek äppleskivorna mjuka i smöret.
  • Skär osten i centimetertjocka skivor. Skär purjolöken i centimetertjocka skivor på längden.
  • Fodra en terrinform med plastfilm och klä formen med skinka. Låt lite av skinkan hänga över kanten att vika över senare.
  • Varva ost, purjolök och äpple i formen. Vik över skinkan och pressa lätt med handen.
  • Vik över plasten och ställ in i ugnen ca 30 min tills innertemperaturen är 65° och osten börjar smälta. Låt svalna i kylskåp under press.
  • Mixa eller hacka oliverna till ett strössel. Rulla terrinen i olivströsslet och skär i skivor.
  • Blanda pepparrot, crème fraiche och vinäger. Smaka av med salt och peppar.
  • Skala och skiva rödlöken tunt. Riv salladen grovt. Skala äpplet, skär bort kärnhuset och skär i strimlor.
  • Blanda olja, vinäger och senap i en skål. Tillsätt rödlök, sallad och äpple och vänd runt.
  • Servera terrinen med pepparrotskräm och äpplesallad.
Äpplesallad:
Klart!

Ingredienser

Terrin:
Svarta kärnfria oliver
100 g
Purjolök nedre vita delen
½
Äpplen golden delicious
2
50 g
200 g
Lufttorkad skinka
100 g
Pepparrotskräm:
Riven färsk pepparrot
1 msk
2 dl
Rödvinsvinäger
1 msk
Salt och svartpeppar
Äpplesallad:
Rödlök
½
Krispsallad
1 kruka
Äpple Granny Smith
1
Rapsolja
1 msk
Äppelcidervinäger
1 msk
Dijonsenap
1 tsk