Torskgratäng

40 min Huvudrätt Middag
Torskgratäng

En lyxig fiskgratäng kommer lastad! Denna gång bestående av torsk, matlagningsgrädde, purjolök och pepparrot. Strö över cheddar och gratinera i ugnen. Servera med färska räkor, dill, potatismos och en syrlig sallad.

Nytt

Ingredienser

Torskfilé eller torskrygg
600 g
2 msk
Vetemjöl
3 msk
5 dl
Fiskbuljong
1 tärning
Citron, finrivet skal och saft
1
Pepparrot, riven
3 msk
Dill, finhackad
½ knippe
Salt och svartpeppar
Purjolök
1
150 g

Potatismos:

Mjölig potatis
900 g
2 dl
25 g
Salt
1 tsk
Dill, finhackad
½ knippe

Till servering:

Fänkål
1
Rödlök
1
Bladspenat
100 g
Citron, pressad saft
1
Flingsalt
1 tsk
Svartpeppar
1 krm
Dill
1 kvist
Skalade räkor
1 dl

Gör så här

  • Sätt ugnen på 225° eller 200° varmluft.
  • Tina fisken om den är fryst. Skär den i portionsbitar och lägg i en ugnsfast form.
  • Smält smör i en kastrull. Tillsätt vetemjöl och vispa till en tjock redning. Tillsätt grädden lite i taget, och låt koka ihop till en krämig sås under ständig omrörning. Smula i buljongtärningen och sjud i 3 min.
  • Tillsätt citronskal och smaka av med citronsaft. Vänd i pepparrot och dill. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  • Finstrimla purjolöken. Vänd ner purjolök i såsen och häll över fisken i formen.
  • Strö över osten och gratinera mitt i ugnen ca 20 min, tills torsken har en innertemperatur på 52°.
  • Potatismos: Skala och halvera potatisen. Koka den mjuk i lättsaltat vatten ca 15 min. Känn med en provsticka om den är klar.
  • Häll av vattnet och låt ånga av. Pressa potatisen genom en potatispress ner i en bunke.
  • Värm mjölk och smör i en liten kastrull. Vispa ner vätskan i den pressade potatisen och blanda till ett mos. Vänd i salt och finhackad dill.
  • Till servering: Skala rödlöken. Hyvla rödlöken och fänkålen tunt med en mandolin eller skär i tunna skivor. Blanda till en sallad med bladspenat, citronsaft, salt och nymalen svartpeppar.
  • Toppa torksgratängen med dill och räkor. Servera med potatismos och syrlig sallad.
Klart!

Näringsvärden, per port

Energi:

925 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Fiber: 13,3 g
Protein: 52,4 g
Kolhydrater: 62,5 g
Fett: 51,8 g
https://www.arla.se/recept/torskgratang/