Vitkålsgratäng

Vitkålsgratäng

Huvudrätt
Vitkål får en lite söt smak när den steks. Det gör att den här vitkålsgratängen passar perfekt till svensk husmanskost som pannbiffar, stekta fläskkotletter eller falukorv.
Carolina Soudah
Carolina Soudah Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/vitkalsgratang/

Gör så här

  • Värm ugnen till 200°.
  • Skär vitkålen i ca 2 cm bitar. Skala och skiva löken. Hetta upp en stor stekpanna med 1 msk smör. Stek hälften av kålen och löken tills det tagit lite färg och mjuknat en aning. Lägg åt sidan.
  • Gör likadant med resten av kålen och löken. Lägg tillbaka allt i pannan och ringla över sirap. Stek någon minut till.
  • Pudra över mjöl och häll på grädde och mjölk. Rör om, salta och peppra och sjud 3–5 min tills det är krämigt.
  • Häll över i en ugnsform. Strö över osten och gratinera mitt i ugnen 15–20 min.
Klart!
Energi:

408 kcal

Protein: 10 g
Kolhydrater: 16 g
Fett: 33 g

Ingredienser

Vitkål
600 g
Gul lök
1
2 msk
Ljus sirap
1 msk
Vetemjöl
1 msk
2 dl
1 dl
Salt
1 tsk
Svartpeppar
1 krm
2 dl