Fick du lite pasta över och bara några blad på basilikan? Här finns mat att rädda och ta hand om och vi berättar hur.
1. Överbliven pasta
Lägg överbliven pasta i en fryspåse och frys in, fyll på med mera pasta allteftersom det blir över. Perfekt till pastagratänger!
2. Frys osten
När osten börjar blir lite tunn och torr i kanterna och du känner dig sugen på att öppna en ny ost, riv det som är kvar och frys in. Perfekt att ha till lasagne och gratänger!
3. Även örter kan frysas
När du köper basilika och andra färska örter och får några gröna blad över i krukan, plocka av bladen och frys in i en påse. De frysta bladen kan du smula mellan fingrarna i direkt i maten, då behöver du inte ens hacka örterna.
4. Torrt bröd blir topping
Av tråkigt bröd och brödkanter kan du göra krutonger som är goda att ha i soppan eller salladen. Bryt brödet i bitar, på med lite olja, salt och kanske någon annan krydda. Rosta i ugnen en liten stund. Gärna när du lagar något annat, då blir det mer resurssmart. Förvara krutongerna i en lufttät burk. Du kan också ge nytt liv till brödet med brödrosten. Även mörkt bröd som blivit lite tråkigt gör sig bra efter en sväng i rosten
5. Att frysa vin går utmärkt
Frys in överblivet vin i iskubformar. Förvara kuberna i platspåsar i frysen. Bara att ta fram och lägga önskat antal vinkuber i soppor och såser som behöver smaksättas med vin.
6. Baka med bruna bananer
Bananer som börjar bli bruna och trista är perfekta till banankaka! Blir det ändå banan över skivar du den, fryser in och använder i en smoothie.
7. Överbliven frukt
Har du egen trädgård med mycket frukt? Plocka en korg och sätt i en skylt med texten "Varsågod" och ställ vid grinden. Många tittar längtansfullt på gräsmattor där äpplena ligger till ingen nytta. Vill du ha frukt? Sätt upp en annons att du gärna kommer och plockar frukt, eller en lapp på anslagstavlan på jobbet, i affären eller skolan.