Vad är mjölksyrebakterier och varför är de bra?

Vad är mjölksyrebakterier och varför är de bra?

Mjölksyrabakterier är en grupp bakterier som bland annat omvandlar laktos, sockret i mjölk, till mjölksyra. Dessutom bidrar mjölksyrabakterierna till att göra mjölken tjock och krämig. Därför är bakterierna bra att använda när vi ska fermentera mjölk till yoghurt, filmjölk eller andra fermenterade mjölkprodukter.

Fermentering – den naturliga processen bakom yoghurt och kefir 

Fermentering är en biologisk process där mikroorganismer omvandlar någonting till något annat. Det kan vara druvsaft som blir till vin eller kål som blir till surkål. När man fermenterar mjölk omvandlas sockerarter till mjölksyra, vilket ger produkter som yoghurt och kefir deras unika smak och konsistens. Denna process utvecklar inte bara smakämnen, utan den gör även att mjölken håller längre. Vissa mjölksyrabakterier kan också producera CO2, vilket ger en lätt stickande känsla på tungan när du äter vissa fermenterade mjölkprodukter, som till exempel Kefir.

Visste du?

Förr i tiden, före kylskåpen, fermenterades mjölken för att förlänga hållbarheten. Fermenterad mjölk kan hålla längre än färsk mjölk. Nu när de flesta hem har kylskåp är det inte längre nödvändigt att fermentera mjölk, men vi gör det fortfarande för den goda smakens och konsistensens skull. 

De många olika kulturerna 

Det finns många olika typer av mjölksyrabakterier som används i mejeriprodukter. De mest kända är Streptococcus thermophilus och Lactobacillus bulgaricus, som båda används för att tillverka yoghurt. 

Det sägs att yoghurtprocessen och dessa två bakteriekulturer har sitt ursprung i Turkiet. I Norden har vi också en lång tradition av fermenterade mejeriprodukter, och därför har vi våra egna nordiska kulturer som vi använder i till exempel grädde och filmjölk. De har en annan doftprofil och smak än yoghurt.  

På Arla använder vi förutom yoghurtkulturer och de nordiska kulturerna även andra specifika kulturer för att skapa unika produkter. Till exempel innehåller Arla Cultura® Dofilus och Onaka Lactobacillus acidophilus (LA-5®), Bifidobacterium (BB-12®)och Lactobacillus casei (F-19®).