Helstekt oxfilé med cheddargratinerad potatis- och fänkålsgratäng
Nytt

Helstekt oxfilé med cheddargratinerad potatis- och fänkålsgratäng

1 tim 30 min
Huvudrätt
Detta är en riktigt lyxig och god middag med helstekt oxfilé där den krämiga fänkåls- och potatisgratängen möts av den krispiga salladen. Köttet blir allra bäst när det först får en stekyta och sedan tillagas klart i ugnen. Den krämiga gratängen kokas mjuk i gräddmjölk för att sedan gratineras gyllene i ugnen.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/helstekt-oxfile-med-cheddargratinerad-potatis--och-fankalsgratang/

Gör så här

  • Ta ut köttet så det blir rumstempererat. Salta och peppra köttet runt om. Låt stå minst 15 min.
  • Värm ugnen till100° eller 85° varmluft.
  • Hetta upp en stekpanna till högsta temperatur. Tillsätt olja och smör. Lägg därefter ner köttet och krossade vitlöksklyftor samt timjan. Bryn köttet så snabbt du kan till en kraftigt brynt yta.
  • Ös köttet under tiden med stekfettet. (Detta gör du både för att ge smak och för att fettet inte ska bränna.) Lägg köttet i en ugnsfast form och ugnsbaka i ca 50 min, till innertemperatur 52°.
  • Ta ut köttet och låt det vila under aluminiumfolie så temperaturen kommer upp till ca 55°.
  • Höj ugnstemperaturen till 250° eller 225° varmluft.
Potatis- och fänkålsgratäng:
  • Under tiden köttet ugnsbakas, koka upp mjölk och grädde i en rymlig kastrull.
  • Skiva fänkål. Skala och skiva potatisen tunt, lägg ner i gräddmjölken. Tillsätt finriven vitlök.
  • Låt sjuda ca 20 min, tills potatisen är mjuk med ett lätt tuggmotstånd. Rör om med jämna mellanrum. Smaka av med salt vartefter. Vänd ner hälften av den rivna osten.
  • Häll potatisen i en smord ugnsfast form. Strö över resterande ost.
  • Gratinera högst upp i ugnen ca 10 min, tills den fått fin färg.
Sallad:
  • Hyvla eller skiva fänkålen tunt. Klyfta rädisorna. Blanda med spenat, citron, olivolja och en nypa salt. Plocka små dillkvistar och strö över salladen.
  • Skär oxfilén i skivor. Servera med den krämiga gratängen och den friska salladen.
Klart!

Ingredienser

Oxfilé mittbit
600 g
Salt och svartpeppar
Olivolja
2 msk
2 msk
Vitlöksklyftor
2
Färsk timjan
4 kvistar
Potatis- och fänkålsgratäng:
3 dl
3 dl
Fänkål
½
Potatis
900 g
Vitlöksklyftor
2
Salt
ca 1 tsk
150 g
Sallad:
Fänkål
½
Rädisor
10
Bladspenat
60 g
Citronsaft, finrivet skal och saft
1
Kallpressad olivolja
1 msk
Färsk dill
2 kvistar
Salt