Receptsamling Aubergine
Upptäck nya recept med aubergine. Smakrika gratänger, goda röror och vegetariska rätter – aubergine, eller äggplanta som den också kallas, kan användas till mycket och är lätt att laga.
Läs merMoussaka, ratatouille och baba ganoush – aubergine kan användas till mycket! Prova att steka, rosta i ugn eller lägg den på grillen. Hitta nya favoriträtter här!
Aubergine, tidigare även kallad äggplanta på grund av sin form, är en tropisk växt som ingår i potatissläktet. Aubergine kan lätt odlas i växthus och det finns många sorter, till exempel vita, runda och randiga, men smaken är i stort sett densamma. I handeln ser vi bara de päronformade lila.
Smak
När auberginen är ordentligt tillagad blir den krämig och får den en mild smak.
Tillagning och servering
Aubergine kan inte ätas rå och måste stekas tills den är mjuk. Förr sa man att aubergineskivor skulle saltas för att extrahera bitterämnen, men det är inte längre nödvändigt då auberginer ofta inte är särskilt bittra längre. De absorberar mycket olja när de steks, men det kan hjälpas genom att steka i en teflonpanna.
I Medelhavsländerna används aubergine till mycket, till exempel marinerade auberginer, aubergineröra, på grillen eller i sallader.
I säsong
I butik hittar du aubergine hela året, ofta från Sydeuropa.