Sydfransk fiskgryta

Sydfransk fiskgryta

30 min Huvudrätt
En riktig färg- och smakfest. Variera med den fisk du får tag i eller som är aktuell för säsongen.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/sydfransk-fiskgryta/

Gör så här

  • Blanda saffran med 2 msk apelsinjuice och finrivet skal. Ställ åt sidan.
  • Skala och finhacka schalottenlök, vitlök och morot.
  • Ansa fänkålen och skär ner i mindre bitar.
  • Hetta upp en stor, bredbottnad kastrull med smör- & rapsolja. Fräs lök, morötter och fänkål i 3 min.
  • Tillsätt fänkålsfröna, torkad timjan och tomatpuré. Fräs i ytterligare 3 min och häll sedan i vinet. Reducera tills hälften av vätskan återstår.
  • Tillsätt sedan skaldjursfond, vatten och krossade tomater. Koka upp och sjud på medelvärme.
  • Borsta ev. bort sand och grus från musslorna och ta bort skägget.
  • Skölj musslorna under kallt vatten och släng de som inte stänger.
  • Lägg i musslorna i soppan låt de koka i ca 5 min. Lyft bort de musslor som inte öppnar sig.
  • Skär fisken i jämnstora bitar och tillaga färdig i soppan.
  • Häll i apelsinsaften med saffran och smaka av med salt och svartpeppar.
  • Garnera med färsk timjan.
Rouille:
  • Skala och finhacka vitlöksklyftan.
  • Skär ner formfranskan i mindre bitar.
  • Mixa tillsammans med vinäger, kryddor och majonnäs.
  • Vänd i crème fraiche och servera till sydfransk fiskgryta.
Klart!
Energi:

445 kcal

Protein: 39 g
Kolhydrater: 42 g
Fett: 11 g

Ingredienser

Saffran
1 pkt
Apelsin
1
Bananschalottenlökar
3
Vitlöksklyftor
2
Morötter
3
Fänkål
1
2 msk
Hela fänkålsfrön
1 msk
Torkad timjan
1 tsk
Tomatpuré
2 msk
Vitt vin
2 dl
Skaldjursfond
2 msk
Vatten
1 liter
Krossade tomater
400 g
Torskrygg
300 g
Lax
300 g
Blåmusslor
1 kg
Salt och svartpeppar
Färsk timjan
1 kruka
Rouille:
Vitlöksklyfta
1
Vitvinsvinäger
1 tsk
Saffran
1 pkt
Cayennepeppar
1 krm
Formbröd
2 skivor
Majonnäs
1 dl
2 dl