Lax och risotto med rödbeta

Lax och risotto med rödbeta

45 min Huvudrätt
Lax i ugn med ett täcke av oströra på vitost och matyoghurt. Rödbetor i risotton blir till en sagolik smakkombination med laxen.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/lax-och-risotto-med-rodbeta/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 225°.
  • Skala rödbetor och lök. Skär dem i små bitar.
  • Fräs dem i lite av smöret i en gryta. Rör i riset och häll på buljongen. Låt det koka under lock ca 20 min.
  • Mosa osten och blanda med matyoghurt, rosmarin och svartpeppar.
  • Lägg laxen på ett ugnssäkert fat. Salta och bred hälften av oströran på laxbitarna. Stek i mitten av ugnen i 12-15 min.
  • Rör ner resten av smöret i det kokta riset och smaka av med salt och peppar.
  • Servera laxen med risotton och en klick oströra.
Klart!

Ugnsstek rödbetor och servera till laxen. Skala och klyfta 1/2 kg rödbetor. Sätt in i ugn ca 10 min före laxen och stek dem sammanlagt ca 25 min.

Ingredienser

Laxfilé
500 g
Salt
½ tsk
Risotto:
Färska rödbetor
400 g
Gul lök
1
3 msk
Avorioris
2½ dl
Grönsaksbuljong
5 dl
Salt
1 tsk
Svartpeppar
1 krm
Oströra:
200 g
2 dl
Torkad rosmarin
1 tsk
Svartpeppar
1 krm