Saffranssemlor

Saffranssemlor

60+ min Mellanmål Efterrätt
Små semlor med saffran är jättegott! Gör semlorna lite mindre och fyll dem på klassiskt vis med mandelmassa och vispgrädde. Sikta florsocker över semlans lock och servera.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/saffranssemlor/

Gör så här

  • Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till max 37°. Häll det över jästen.
  • Tillsätt kvarg, saffran, salt, kardemumma, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
  • Ta upp degen på mjölad bänk och baka ut runda släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 30 min.
  • Sätt ugnen på 250°.
  • Pensla med ägg. Grädda i mitten av ugnen 5–7 min. Låt bullarna svalna på galler.
  • Skär av ett litet lock på varje bulle. Gröp ur en del av inkråmet. Blanda det med riven mandelmassa och mjölk. Fyll bullarna med blandningen.
  • Vispa grädden och klicka på bullarna. Lägg på locken och sikta över florsocker.
Klart!

Det går bra att byta Arla Köket Kesella® kvarg mot Arla Ko® Gräddfil eller Arla Köket® Matyoghurt.

Ingredienser

Jäst för söta degar
25 g
50 g
Arla Ko® standardmjölk
2½ dl
Arla Köket Kesella® kvarg
1¼ dl
Saffran à 0,5 g
1 pkt
Salt
2 krm
Stötta kardemummakärnor
1 tsk
Strösocker
¾ dl
Vetemjöl, ca 8 dl
480 g
Uppvispat ägg
1
Fyllning:
Mandelmassa, riven
200 g
Arla Ko® standardmjölk
1 dl
Arla Köket® Vispgrädde
3 dl
Florsocker