Fudge med kakao

1 tim Efterrätt
Fudge med kakao

Ett uppskattat och klassiskt recept på fudge. Fudge är gott både som lördagsgodis och som godbit till kaffet.

Ingredienser

5 dl
Strösocker
4 dl
Vit sirap
2 dl
Kakao
1½ dl
Salt
½ tsk
50 g
Vaniljsocker
1 msk

Gör så här

  • Blanda mjölk, socker, sirap, kakao och salt i en tjockbottnad kastrull. Rör tills sockret har löst sig.
  • Koka upp och låt koka på medelvärme ca 25 min. Rör om med jämna mellanrum. Låt koka tills smeten har en temperatur på ca 118° eller klarar ett mjukt kulprov.
  • Ta kastrullen från värmen. Tillsätt smör och vaniljsocker. Rör kraftigt tills smeten svalnat och tjocknat något.
  • Häll upp den i en smord form, ca 20x20 cm. Låt stelna. Skär i bitar och förvara i kyl.
  • Mjukt kulprov: Häll några droppar av massan i ett glas kallt vatten och prova att forma dem till en mjuk kula.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per st

Energi:

65 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per st
Fiber: - 0,4 g
Protein: 3,7 % 0,6 g
Fett: 19 % 1,4 g
Kolhydrater: 77,3 % 12,4 g
https://www.arla.se/recept/fudge-med-kakao/