Semmeltårta

Semmeltårta

60+ min Efterrätt
När det äntligen är dags för semlor är det kul att servera dem i så många olika skepnader det bara går! Denna semmeltårta blir saftig och riktigt maffig att ställa fram på fikabordet. Att köpa mandelmassa från butik funkat fint om du inte vill göra egen.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/semmeltarta/

Gör så här

  • Smula jästen i en degbunke.
  • Häll på mjölken och rör tills jästen löst sig.
  • Tillsätt socker, ägg, kardemumma, mjöl lite i taget och salt. Klicka ner smöret. Arbeta degen smidig ca 5 min i maskin eller 10 min för hand.
  • Smörj kanten på en springform, ca 24 cm i diameter.
  • Lägg degen på arbetsbänken och forma den till en boll. Lägg den på ett bakplåtspapper och kavla ut till en platt kaka som är 20 cm i diameter. Skär degen i 10 tårtbitar.
  • Lägg degen på bakplåtspappret i botten av springformen. Sätt fast kanten. Täck med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur ca 90 min.
  • Sätt ugnen på 225°.
  • Pensla degen med uppvispat ägg. Grädda semmeltårtan mitt i ugnen i 20–25 min. Låt kallna i formen.
  • Grovriv mandelmassan och vispa ihop den med mjölk. Vispa grädden.
  • Halvera tårtan så du får ett stort lock. Skär i skarvarna på varje bulle i locket.
  • Fyll botten med mandelmassa och bred på grädde. Lägg på de 8 locken. Pudra över florsocker.
Serveringsförslag:
Mandelmassa
25 min
Mandelmassa
(152)
Klart!
Energi:

365 kcal

Protein: 7 g
Kolhydrater: 37 g
Fett: 21 g

Ingredienser

Jäst
25 g
2 dl
Strösocker
½ dl
Ägg
1
Stötta kardemummakärnor
1 tsk
Vetemjöl
5 dl
50 g
Salt
1 krm
Uppvispat ägg till pensling
1
Fyllning:
Mandelmassa
200 g
½ dl
3 dl
Florsocker