• Artiklar
  • Choklad – ursprung, tillverkning och tips
Matskola

Choklad – ursprung, tillverkning och tips

Choklad – ursprung, tillverkning och tips

Choklad älskas av människor över hela världen. I måttliga mängder anses det också vara bra för hälsan vilket många, då och då, använder som skäl att ta en bit. Här kan du läsa mer om chokladens hälsoeffekter samt hur den tillverkas – från kakaoböna till chokladkaka.

Chokladen kom till Europa från Sydamerika i början av 1500-talet och sedan dess har vi njutit av den i kakor, desserter och som godis. När det är dags för utflykt i skogen är vi många som vill packa ryggsäcken med en termos varm choklad.

Hur tillverkas choklad?

Kakaopulver görs av de rostade kakaobönorna. Precis som kaffebönor rostas kakao i heta roterande trummor tills de fått en jämn och fin färg. Efter rostningen mals de i stora kvarnar, den malda massan har hög fetthalt. Av kakaomassan gör man både kakaopulver och choklad. Kakaopulvret ska helst inte innehålla mer än 20-25 procent kakaofett. Därför pressar man ut en del av fettet, kvar blir en tjock kaka som krossas och mals till ett fint kakaopulver. Kakaosmöret som blir över vid pressningen renas och blandas med kakaomassa, den blandningen utgör råmaterialet när man sedan tillverkar choklad. Kakaosmör har en smältpunkt på cirka 35˚C. Den låga smälttemperaturen gör att chokladen smälter på ett behagligt sätt i munnen.

Vit choklad

Vit choklad består till största delen av kakaofett som smaksätts med socker och vanilj. När de rostade kakaobönorna malts pressas en del av fettet bort. Det ljusa fettet är råmaterialet till den vita chokladen.

Smälta choklad

Kakaofett smälter vid en temperatur på runt 35 grader. Det är tack vare den relativt låga smälttemperaturen som en chokladkaka av hög kvalitet smälter så njutbart i munnen. Till många kakor och desserter behöver man smälta chokladen först. Enklast är att bryta den i mindre bitar och lägga i en skål och smälta på låg effekt i mikron. Öppna luckan ibland och rör om lite så att värmen fördelas jämnare.

Man kan också smälta chokladen i en skål som man ställer ned i en kastrull med sjudande vatten, rör om ibland under tiden chokladen smälter.

Choklad i maten

I kakaofruktens hemkontinent, Sydamerika, smaksätter man inte bara drycker och sötsaker med choklad, utan även olika maträtter. Det blir mustig och god smak på en köttgryta eller sås som kryddas med ett par bitar mörk choklad. Testa till exempel vår biffgryta med chili och choklad.

Choklad i chokladkakan

Mörk choklad innehåller kakaobönor och socker. Oftast också vanilj och lecitin från sojabönor. Lecitin är ett ämne som behövs för att vatten och fett ska blanda sig. Mörk choklad ska innehålla minst 35 procent kakaomassa, inklusive minst 18 procent kakaosmör och minst 14 procent fettfritt kakaopulver för att få kallas choklad enligt EU-gemensamma regler.

Choklad och hälsa

Choklad innehåller ett ämne som heter teobromin. Det liknar koffein och har uppiggande effekt. Teobromin är inte lika beroendeframkallande som koffein. Mörk choklad innehåller antioxidanter och är även en källa till mineralämnet magnesium.

En svensk undersökning från 2010 visar att medelålders kvinnor som äter små mängder choklad en till två gånger i veckan har mindre risk att få hjärtsvikt. Orsaken tros vara en grupp ämnen som kallas för flavonoider, det är antioxidanter. Det är mer flavonoider i mörk choklad jämfört med mjölkchoklad.