• Artiklar
  • Grönsaker – hacks för godare grönt
Matskola

Grönsaker – hacks för godare grönt

Grönsaker – hacks för godare grönt

Grönsaker är mångsidiga och går att äta och tillaga på många olika sätt, samtidigt som de innehåller mängder av nyttiga ämnen. Här hittar du tips på hur dina grönsaker blir godare, finare, och håller längre.

Förvaring av grönsaker

Förvara grönsakerna i rymliga plastpåsar längst ner i kylskåpet. Gärna med någon droppe vatten i påsen (som inte får vara lufttät). Även hackade grönsaker förvaras bäst på detta sätt. Undantag är tomaten som trivs bäst i rumstemperatur.

Tips till tomaträtter

Smyg ner någon tesked socker i rätter som innehåller tomater - det tar fram smaken i tomaterna.

Koka grönsaker – så gör du

Koka upp vattnet innan du lägger i grönsakerna - då bevaras vitaminerna bättre. Koka grönsakerna tills de nätt och jämnt blir mjuka. Lite salt i vattnet hjälper fram smakerna. Tillsätt gärna en liten smörklick när de kokat färdigt. Då får kroppen lättare att ta upp A- och D-vitaminerna. Och gott blir det också.

En mildare löksmak

Lägg skalad lök i kallt vatten en halvtimme innan du ska använda den, så blir smaken mildare. Hacka aldrig mer än du behöver, löken får en bitter smak om den förvaras hackad. Och hacka den för hand, kör den inte i mixer, då blir smaken besk och bitter.

Mogen avokado – när är den redo?

En ätmogen avokado är varken hård eller mjuk utan fjädrar bara svagt tillbaka när du klämmer försiktigt. Mognadsprocessen påskyndas om du lägger avokadon i en plastpåse tillsammans med ett äpple.

Omogna tomater?

Tomater som är röda smakar mer än sådana som skiftar åt grönt. Har du råkat köpa omogna tomater rekommenderas soligt fönsterläge en dag eller två.

Krispigare sallad

Salladen behåller sin krispighet bättre om du väntar med att hålla dressingen över tills precis före serveringen. Syrliga ingredienser som vinäger eller citron får salladen att sloka.