• Artiklar
  • Kött – tips om tillagning och hållbarhet
Matskola

Kött – tips om tillagning och hållbarhet

Kött – tips om tillagning och hållbarhet

Här hittar du tips på hur du tillagar och förvarar kött på bästa sätt, samt vilken typ av kött som passar till vad.

Hur blir köttet mört?

Mörning betyder att enzymerna i köttet bryter ner proteiner, och köttet blir mjukare. Hur mört köttet blir beror till stor del på hur det har behandlats innan tillagningen, samt på djurets ålder och kön. Det finns även olika sätt att mörna kött, till exempel hängmörning och vakuummörning. Att banka köttet med en köttklubba driver också på mörningsprocessen.

Bra kött till grytan

Nöt:

Grytbitar, högrev, bringa, bog, koktid ca 1 timme.

Fläsk:

Grytbitar, skinka, bog, koktid ca 30 min. Lamm: grytbitar, bringa, bog, rygg, koktid ca 30 min.

Bra kött att steka

Nöt:

Tunnstrimlat innanlår, biff, rostbiff, entrecôte.

Fläsk

Tunnstrimlad skinka, kotlett, filé. Lamm: tunnstrimlad stek, ytterfilé.

Tips!

  • Bäst resultat får du om köttet är rumstempererat innan tillagning.
  • När köttet är klart bör du låta det vila 10-20 minuter – då rinner mindre köttsaft ut när du skär i det sen.
  • Tillaga köttet i lägre temperatur under längre tid för saftigare resultat.

Innertemperaturer för kött

Bäst resultat får du om du använder en köttermometer. Här hittar du temperaturer att sikta för olika typer av kött.

Tina köttfärs snabbt

Köttfärs är en bra basvara att fylla frysen med. Ett tips är att platta ut köttfärsen till tunna paket innan den läggs i frysen. Eller forma tunna hamburgare och frys in en och en. När du ska tina köttet kan du lägga hela paketet (med förpackningen) i en stor skål med kallt vatten.

Hur länge håller köttfärs i kylen?

Kött är färskvara och bör därför tillagas så fort som möjligt. Det gäller speciellt köttfärs: stek den samma dag som du köper den. Tillagat kött håller däremot flera dagar i kylen.

Hur länge håller kött i frysen?

Kött kan hålla upp till ett år i frysen, beroende på vilket djur det är och vilken styckningsdetalj.