• Artiklar
  • Hur du tinar och tillagar kyckling som ett proffs
Matskola

Hur du tinar och tillagar kyckling som ett proffs

Hur du tinar och tillagar kyckling som ett proffs

Kycklingkött är fullt av proteiner, vitaminer och mineraler. Tar man dessutom bort skinnet, där det mesta av fettet sitter, är kyckling bland det magraste och hälsosammaste man kan äta. Nedan hittar du information om hur du vet att kycklingen är färdiglagad, hur du tinar den bäst och vilka kycklingdelar du använder till vad.

Tina kyckling säkert

Det bästa är att lägga fryst kyckling i kylskåpet ungefär ett dygn innan den ska tillagas. Ska du tina kyckling snabbt kan du lägga förpackningen med kyckling i kallt vatten. En nödlösning är att tina kycklingen i mikron, men då är det viktigt att den tillagas direkt efter.

När är kycklingen klar?

Kyckling ska alltid vara genomstekt. Kolla genom att sticka i köttet med en gaffel där det är som tjockast. Om köttsaften som rinner ut är genomskinlig (i stället för rosa) är den färdig. Har du en termometer? Bra, kycklingens innertemperatur bör ligga runt 72 grader.

Kyckling kräver hygien – vätta kniv, skärbräda och händer både före och efter användning när du handskas med kyckling. Rå fågel kan nämligen innehålla elaka bakterier.

Ugnsstek kycklingen på folie

Täck plåten med folie när du ska ugnssteka kyckling. Då blir det mindre disk.

Marinad till kyckling

Spana in det här recept för den bästa marinaden till kyckling!

Vilka delar av kycklingen ska man använda till vad?

Kycklingfilé

Stek dem i ugn eller stekpanna, eller grilla dem. Passar också till wokrätter och till grytor.

Kycklingklubbor

Passar bra att steka i ugnen. Extra saftiga blir de om man först låtit dem ligga i marinad.

Kycklingben och kycklinglår

Både ben och lår lämpar sig för ugnen och stekpannan. Och i grytor.

Kycklingvingar

Mest som tilltugg. Blir bäst om de får ligga marinad först. Grilla eller stek dem sedan i ugnen.

Kycklinglever

Stekt i pastan, i grytan och i salladen.

Kycklinglårfilé

Skinn- och benfritt kycklinglår som är saftigare än en filé av bröst men används på samma sätt. Enda skillnaden är att lårfilén är mindre. Tillagningstid i ugnen är densamma.