• Artiklar
  • 6 tips för att lyckas med köttfärssåsen
Köttfärssåsskolan

6 tips för att lyckas med köttfärssåsen

6 tips för att lyckas med köttfärssåsen Köttfärssås alltid lika gott, och ännu lite godare om du följer våra tips.

Den enkla grunden lök, tomater och köttfärs kan varieras hur mycket som helst. På Arla.se hittar du massor av recept på köttfärssås. Och så här gör du steg för steg för att lyckas du med den riktigt riktigt bra.

1. Finfördela färsen

Fräs och finfördela köttfärsen ordentligt, stora klumpar i såsen är no-no. Använd en trä- eller plastgaffel för att dela upp färsen i småbitar.

2. Stek i smör

smält smör i gjurtjärnspanna.jpg

All god mat lagas med smör och kärlek.
Stek alla ingredienser i smör för en rundare smak. Så gör man i bolognesesåsens hemvist italienska regionen Emilia Romagna.

3. Fräs tomatpurén

Låt tomatpurén fräsa tillsammans med löken för att förstärka den goda tomatsmaken.

4. Gör sockertricket

sked med socker.jpg

Hela skeden blir för mycket men lite lite socker framhäver smakerna köttfärssåsen.
En nypa socker eller en skvätt ketchup minskar syran och tar fram aromen i tomaterna.

5. Glöm inte vinet

vinkork med text italia.jpg

Gör som italienarna, testa vitt vin i köttfärssåsen.
En skvätt vin gör det lilla extra. I Sverige tar vi ofta rött, men visste du att det är vitt vin i det italienska originalreceptet?

6. Gör ett långkok

kvinna som tar tupplur på soffa.jpg

Du hinner ta dig en nap medan köttfärssåsen kokar.
Låt såsen koka riktigt länge, minst två timmar, då blir den riktigt mustig. Köttfärssås är äkta slow food, underbart långsam mat. Får såsen stå över natten gottar den till sig ännu mer.

Recepttips!

Här är vårt populära och klassiska recept på köttfärssås!

Bonustips: Gör en soffritto! Eller mirepoix!

kock-fransk-flagga.png

Mirepoix oh la la, bästa basen i en riktigt god köttfärssås!
Vill du känna sig lite snitsig? Då ska du veta att du att du förmodligen gjort en soffrito på italienska eller en mirepoix på franska. Det är en blandning av hackad lök, morot och stjälkselleri och basen i många goda rätter, bland annat i en mustig köttfärssås.

Köttfärssåsskolan – läs mer