• Artiklar
  • Potatis – hur du förvarar och tillagar dem bäst
Matskola

Potatis – hur du förvarar och tillagar dem bäst

Potatis – hur du förvarar och tillagar dem bäst

Potatis har varit en stapelvara i de svenska hushållen sedan den kom hit kring 1600-talet. Fylld av kolhydrater, vitaminer och fibrer är potatis en bra del av dieten, samt att den går att variera i all oändlighet. Nedan hittar du fakta om hur du förvarar potatisen bäst, hur du kokar potatisen och vilken potatissort du ska använda.

Förvara potatis

Potatis trivs i mörka, torra, svala miljöer och kräver, tvärt emot vad man kanske tror, behandling med silkesvantar.

Har potatisen blivit stött bör man skära bort ordentligt runt om - i värsta fall kan den nämligen bilda ett ämne som gör den besk. Är potatisen grön räcker det inte med att skära bort det gröna. Då bör man slänga hela potatisen. Däremot gör det inget om potatisen börjat gro (förutom att den blir mindre näringsrik). Ta bara bort groddarna.

Förvara skalad potatis

Rå, skalad potatis kan förvaras tillfälligt i kallt vatten. Då missfärgas den inte. Det är dessutom ett sätt att få potatis som mjuknat att bli hård igen.

Koka potatis

Här hittar du våra bästa tips för att få till riktigt god kokt potatis.

Fast eller mjölig potatis?

Fast potatis, som till exempel Ukama, Bintje och Sava, är det bästa om man vill koka potatis, eller göra rostad potatis i ugnen. Mjölig potatis, till exempel King Edward och Grata är utmärkta till ett fluffigt hemlagat potatismos, soppa eller gratänger, som till exempel Janssons.

Det odlas ungefär trettio olika sorters vinterpotatis för försäljning i matbutikerna. Tillverkarna brukar skriva på påsarna, eller på bingarna där man plockar själv, om det är fasta eller mjöliga sorter.