A-vitamin

A-vitamin

Vitamin A – viktig för syn, hud och slemhinnor

Vitamin A behövs för att synen, huden och slemhinnorna ska må bra. Den har också betydelse för utveckling av embryot under graviditeten. 

Vitamin A bidrar till att bibehålla normal synförmåga och hud. Den bidrar också till att immunsystemet fungerar som det ska. I Sverige idag med normalkost råder det i princip inte någon brist på vitamin A. Däremot är A-vitaminbrist ett stort problem i övriga världen. Lindrig brist kan ge exempelvis nattblindhet. Vid allvarlig brist försämras motståndskraften mot infektioner.

A-vitaminkällor

Bra källor till vitamin A är lever, fisk, matfett på smörgås och feta mjölkprodukter – ju fetare livsmedel, desto mer vitamin A innehåller det. I frukt och grönt finns också vitamin i form av betakaroten som av kroppen ombildas till vitamin A. Betakaroten finns i bland annat morot, mango, spenat, pumpa och aprikos. Det är få i västvärlden som har för lågt intag av vitamin A, men om man äter en mycket fettfattig kost finns det risk att få i sig för lite.

A-vitaminbrist kan orsaka barnet allvarliga skador

Brist på vitamin A under graviditeten kan ge allvarliga skador hos barnet och anses vara den enskilt största orsaken till blindhet i världen.

Kroppen kan lagra vitamin A, framför allt i levern, men delvis också i lungor, njurar och fettvävnad. Lagrad vitamin A kan täcka behovet under några månader om det skulle saknas i kosten. Kroppen utnyttjar leverns depå enbart om kosten inte täcker dagsbehovet.

Tidigare var det obligatoriskt att berika mjölk med A-vitamin, men det är borttaget sedan några år tillbaka. A-vitamin är även borttaget ur (A)D-droppar som ges till små barn.