Äppelkaka

Äppelkaka

55 min Efterrätt
Ljuvligt god hemlagad äppelkaka - en favorit bland gästerna som passar året om! Utmärkt som efterrätt eller till fikat. Den här kakan görs med en sockerkaksbotten, krämig fyllning och säsongens äpplen. 
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/appelkaka/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200°.
  • Vispa rumsvarmt smör och socker poröst med elvisp. Tillsätt ägget. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
  • Tryck ut smeten, med lätt mjölade händer, i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 10 min.
  • Vispa med handvisp under tiden ihop crème fraiche, socker och ägg, bara så mycket att allt blandas.
  • Skala, kärna ur och klyfta äpplet. Ta kakan ur ugnen, häll på fyllningen och stick ner äppelklyftorna.
  • Grädda ytterligare 30–35 min. Låt äppelkakan kallna och sikta ev över lite florsocker.
Klart!

För variation, gör kakan med päron i stället för äpplen.

Ingredienser

150 g
Strösocker
1½ dl
Ägg
1
Vetemjöl
3 dl
Bakpulver
1 tsk
Fyllning:
2 dl
Strösocker
1 dl
Ägg
2
Stort äpple
1