Äppelpaj

Äppelpaj

60+ min Efterrätt
Klassisk äppelpaj med flätat lock. Den här underbart saftiga och vackra pajen passar perfekt både som fika och som dessert. Dessutom är den otroligt god! Vill du inte ha flätat lock kan du kavla ut degen som ett lock och lägga på – gör bara några små lufthål så att ångan kan komma ut under gräddning. Servera äppelpajen med vaniljsås. 
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/appelpaj/

Gör så här

  • Mixa smör och mjöl i en matberedare till en grynig massa. Tillsätt vattnet och mixa till en smidig deg. Låt vila minst 30 min i kyl.
  • Sätt ugnen på 175°.
  • Skala och skär äpplena i små bitar ca 1x1cm och blanda med socker och kanel.
  • Kalva ut 2/3 av degen och lägg i en pajform, ca 24 cm, tryck fast mot insidans kanter.
  • Nagga och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10 min. Bred ut äpplena i formen.
  • Kavla ut resten av degen och gör remsor som flätas över äppelpajen.
  • Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen ca 35 min tills den har fått fin färg.
  • Servera äppelpajen med vaniljsås och njut.
Klart!
Energi:

425 kcal

Protein: 5 g
Kolhydrater: 51 g
Fett: 22 g

Ingredienser

Pajskal:
175 g
Vetemjöl
6 dl
Salt
2 krm
Kallt vatten
¾ dl
Fyllning:
Saftiga äpplen
700 g
Strösocker
1 dl
Malen kanel
2 tsk
Uppvispat ägg
1