Bondkakor

Bondkakor

60+ min Mellanmål
Bondkakor, en knaprig klassiker som smakar mandel och knäck. Degen kan göras klar flera dagar i förväg och gräddas allt eftersom - bjud på nybakat!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/bondkakaor/

Gör så här

  • Rör smör, socker och sirap mjukt och poröst med elvisp, använd visparna.
  • Blanda mjöl, bikarbonat och sötmandel. Rör ner det i bunken. Vispa snabbt ihop degen på låg hastighet. Sluta vispa när det blivit en smulig deg.
  • Tryck ihop degen med handen i bunken. Ta upp degen på köksbänken. Forma den till en rulle som är tjock som ett kvastskaft.
  • Vira in den i plastfolie och låt den ligga i kylen i ca 2 tim. Det går bra att låta degen ligga kvar i kylen över natten.
  • Sätt ugnen på 200°.
  • Skär degrullen med vass kniv i knappt ½ cm tjocka skivor. Lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 7-10 min. Låt kakorna svalna på plåten.
Klart!

Gör ett matskedsstort hål i det mjuka smöret och häll i sirapen där. På det sättet blir det mindre kladd.

Ingredienser

100 g
Strösocker
1 dl
Sirap
1 msk
Vetemjöl
2½ dl
Bikarbonat
½ tsk
Hackad mandel eller nötter
½ dl