Chutneyfylld lammstek med myntakryddad aprikossås

Chutneyfylld lammstek med myntakryddad aprikossås

60+ min Huvudrätt
Lammstek serverad med grönsaker, couscous och vår sötstarka sås med morot, aprikos och mynta blir till en riktig festmåltid.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/chutneyfylld-lammstek-med-myntakryddad-aprikossas/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175°.
  • Rör ihop fyllningen.
  • Klipp ett litet hål i ena änden på nätet som omger steken. Pressa in fyllningen mitt i köttet med hjälp av en sked. Knyt ev ihop nätet igen.
  • Lägg steken i en ugnssäker form. Krydda steken runt om med salt, peppar och mynta.
  • Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i stekens tjockaste del.
  • Stek i nedre delen av ugnen tills termometern visar 65° för rosa kött och 70° för genomstekt, 1-1 ½ tim.
  • Ta ut steken. Sila ifrån och spara stekskyn. Täck över steken med folie och låt den vila. Gör såsen under tiden.
  • Skala och skiva moroten tunt. Lägg aprikoser och morot i en liten kastrull. Häll på vattnet.
  • Koka under lock 10-15 min tills allt är mjukt. Sila ifrån och spara kokspadet.
  • Kör aprikoser och morot till en puré i mixer eller matberedare. Späd ev med lite av kokspadet. Häll tillbaka purén i kastrullen.
  • Mät upp stekskyn från steken. Tillsätt kokspad från aprikoserna så att det blir totalt 4 dl. Häll det i kastrullen.
  • Tillsätt grädde, smulad buljongtärning och mynta. Koka upp och smaksätt med mango chutney, salt och peppar.
  • Ta bort nätet och skiva lammsteken.
  • Servera med såsen och t ex couscous och grönsaker.
Klart!
Energi:

495 kcal

Protein: 38 g
Kolhydrater: 50 g
Fett: 14 g

Ingredienser

Benfri lammstek
1⅕ kg
Salt
1 tsk
Grovmalen svartpeppar
½ tsk
Hackad färsk mynta
2 msk
Fyllning:
Mango chutney
½ dl
Malen ingefära
½ tsk
Hackad färsk mynta
2 msk
Sås:
Liten morot
1
Torkade aprikoser
10
Vatten
3 dl
Sky & kokspad
4 dl
1 dl
Köttbuljong
1 tärning
Hackad färsk mynta
1 msk
Mango chutney
½ msk
Salt
½ tsk
Svartpeppar
1 krm