Fisk bordelaise

45 min Middag
Fisk bordelaise

En älskad fiskklassiker med franska rötter, där mild torsk bakas i ugn under ett gyllene täcke – en så kallad "croûte à la bordelaise" – av smör, vitlök, persilja och citron. Serveras med len potatispuré och sugarsnaps eller grön sparris om den är i säsong! En lyxig rätt till helgmiddagen.

Nytt

Ingredienser

Lättrimmad torsk:

Torskrygg
600 g
Vatten
9 dl
Salt
1 dl

Croûte à la Bordelaise:

75 g
Schalottenlök
1
Vitlöksklyfta
1
Färsk persilja
1 kruka
Citron
1
Panko
1 dl
Olivolja
1 msk
Salt
1 tsk
Svartpeppar
1 krm

Till formen:

1 dl

Potatispuré:

Mjölig potatis
900 g
Vitlöksklyfta
1
3 dl
1 msk
Salt och svartpeppar

Till servering:

Sugarsnaps eller haricot verts
250 g
Ärtskott
2 dl

Gör så här

Lättrimmad torsk:

  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Lägg torsken i en ugnsform. Rör ihop vatten och salt. Häll rimlagen över fisken och låt stå i 15 minuter. Lyft upp fisken och torka den torr med hushållspapper.

Croûte à la Bordelaise:

  • Smält smöret på låg värme. Skala och finhacka lök och vitlök. Hacka persiljan fint. Blanda smöret med lök, vitlök, persilja, finrivet citronskal, olivolja och panko. Salta och peppra.
  • Häll vispgrädden i en ugnsform (ca 20x30 cm) och pressa i saften från citronen. Lägg ner torsken i formen och fördela smörblandningen jämnt över fisken. Tryck till lätt så den fastnar.
  • Tillaga mitt i ugnen 15-20 min, tills fisken har en innertemperatur på 52˚.

Potatispuré:

  • Skala potatisen och skär i mindre bitar. Lägg i en kastrull med en hel, skalad vitlöksklyfta. Koka potatisen mjuk. Häll av vattnet och pressa potatis och vitlök genom en potatispress.
  • Värm den syrade grädden försiktigt. Blanda med potatisen tillsammans med smör. Smaka av med salt och svartpeppar.

Servering:

  • Skölj ärtskotten.
  • Servera fisk bordelaise med sugarsnaps och ärtskott. Servera tillsammans med den lena potatispurén.
Klart!

Panko ger en extra krispig yta, men kan ersättas med vanligt ströbröd. Vill du göra rätten festligare? Ringla lite smält smör över vid servering och toppa med färskriven pepparrot.

Näringsvärden, per port

Energi:

833 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Fiber: 8,8 g
Protein: 37,5 g
Kolhydrater: 46,9 g
Fett: 55,4 g
https://www.arla.se/recept/fisk-bordelaise/