Luftigt örtris

Luftigt örtris

40 min Huvudrätt
Riset är viktigt i det persiska köket. Örtris serveras med fördel till örtfylld fisk.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/luftigt-ortris/

Gör så här

  • Koka alltid ris i en stor kastrull, den bör rymma minst 4 liter.
  • Koka upp vatten, örter, kryddor och salt. Skölj riset och lägg det i vattnet. Koka 5–8 min och häll sedan av riset i en sil.
  • Skala och skiva potatisen.
  • Häll 2 msk smör-&rapsolja i botten på en teflonkastrull. Täck botten med potatis och häll över 1 dl vatten.
  • Tillsätt det avrunna riset och gör små hål i riset med skaftet av en slev eller liknande. Ringla över lite smör-&rapsolja.
  • Koka under lock på medelvärme ca 30 min.
  • Vänd upp riset på ett stort fat.
Klart!
Energi:

415 kcal

Protein: 8 g
Kolhydrater: 75 g
Fett: 9 g

Ingredienser

Basmatiris
4 dl
Vatten
1½ liter
Färska örter t.ex. dill, persilja och koriander
1½ dl
Curry
1 tsk
Malen gurkmeja
½ tsk
Salt
2 tsk
3 msk
Potatisar
2