Mannerströms surströmmingslåda

Mannerströms surströmmingslåda

60+ min Huvudrätt
Leif Mannerström från Göteborg, stjärnkock och nestor i det svenska köket. Sjömagasinet heter hans krog och där är det fisk som gäller. Leif har t o m ett eget surströmmingsmärke och så här smakar det när Leif bjuder på sin berömda surströmmingslåda.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/mannerstroms-surstrommingslada/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200°.
  • Skölj av surströmmingen i kallt vatten. Rensa strömmingen och ta bort ben och ev skinnet.
  • Skala och skiva löken tunt. Fräs den gyllenbrun i smör i en stekpanna.
  • Häll av och spara spadet från ansjovisen.
  • Skala potatisen och skär den i smala strimlor.
  • Varva potatis, lök, surströmming, ansjovis och dill i en smord form ca 18x25 cm. Avsluta med potatis.
  • Vispa ihop grädde, ansjovisspad och tomatpuré. Häll blandningen över potatisen.
  • Grädda i nedre delen av ugnen 45-50 min.
Klart!

Bäst är att öppna surströmmingsburken utomhus. Håll burken nedsänkt i en hink med vatten. Gör ett litet "pyshål" i locket. När det har pyst klart lyfter du upp burken och öppnar den som vanligt.

Ingredienser

Surströmming
300 g
Gula lökar
2
15 g
Ansjovisfilé och spadet
125 g
Potatis
700 g
Hackad färsk dill
½ dl
4 dl
Tomatpuré
1 msk