Persisk saffranskyckling

Persisk saffranskyckling

60+ min Huvudrätt
Gyllene saffransspett med persisk kyckling som serveras tillsammans med saffranris och persisk tzatziki är en ultimata helgmåltiden för den som gillar mycket färg och smak! För extra möra kycklingspett tipsar vi dig om att marinera kycklingen i god tid innan tillagning.
Constance Loeper
Constance Loeper Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/persisk-saffranskyckling/

Gör så här

Saffranskyckling:
  • Blanda saffran med hett vatten i ett litet glas. Låt stå minst 15 min.
  • Skala och skiva vitlöken. Lägg löken i en mixerbunke. Tillsätt yoghurt, honung, sambal, torra kryddor, saffransvatten och citron. Mixa slätt.
  • Skär kycklingen i jämnstora bitar. Blanda kycklingen med yoghurtmarinaden. Ställ kallt minst en timme, gärna äver natten.
  • Värm ugnen till 225° eller 200° varmluft.
  • Trä upp kycklingfiléerna på grillspett eller blötlagda träspett. Lägg på ett smort ugnsgaller med en plåt under. Stek högt upp i ugnen i ca 20 min.
Mast o khiar - Persisk tzatziki:
  • Grovriv gurkan, lägg i en finmaskig sil och salta. Pressa ur vätskan.
  • Skala och finriv vitlöken. Lägg i en skål och blanda med yoghurt.
  • Tillsätt hackade örter, salt och peppar. Toppa med hackade valnötter och granatäpplekärnor.
Saffransris:
  • Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  • Smält smöret och rör i saffranet.
  • Blanda nykokt ris med saffransmöret och servera till persisk saffranskyckling.
Klart!
Energi:

323 kcal

Protein: 31 g
Kolhydrater: 5 g
Fett: 20 g

Ingredienser

Saffranskyckling:
Saffran à 0,5 g
1 pkt
Kokhett vatten
½ dl
Vitlöksklyfta
1
2 dl
Sambal oelek
1 msk
Flytande honung
1 msk
Malen gurkmeja
1 tsk
Malen spiskummin
1 tsk
Citron, finrivet skal och saft
1
Kycklinglårfilé
600 g
Salt
1 tsk
Mast o khiar - Persisk tzatziki:
Gurka
1
Vitlöksklyfta
1
3 dl
Färsk dill
1 kruka
Färsk mynta
1 kruka
Salt
1 tsk
Nymalen svartpeppar
Valnötter
1 dl
Granatäppelkärnor
1 dl
Saffransris:
Basmatiris
4 port
25 g
Saffran
1 pkt