Portergryta

Portergryta

60+ min Huvudrätt
Portergryta är en mustig köttgryta som är som gjord att bjuda på när man har goda vänner över. Köttet kokar länge i en mustig buljong med porter. Svartvinbärsgelé rörs i på slutet tillsammans med grädden. Toppa portergrytan med nystekta champinjoner och persilja. Servera gärna med lite extra svartvinbärsgelé och potatismos.
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/portergryta/

Gör så här

  • Skär köttet i 3x3 cm stora bitar. Skala och skär löken i klyftor. Skala och skiva vitlöken.
  • Hetta upp smör-&rapsolja i en stepanna. Bryn köttet tills det fått fin färg. Salta och peppra. Lägg över i en stekgryta.
  • Stek lök och vitlök i stekpannan 3-4 min. Lägg över i grytan.
  • Häll på porter, vatten, kalvfond och soja. Lägg ner lagerbladen. Koka upp och skumma av. Sätt på lock och låt sjuda 1 1/2–2 timmar, tills köttet är mört.
  • Rör ner svartvinbärsgelén i grytan. Vispa ut mjölet i grädden till en slät redning. Rör ner i grytan och sjud 3-4 min. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Till servering:
  • Kvarta svampen. Stek den i lite smör-&rapsolja tills den fått fin färg, salta och peppra. Hacka persiljan och blanda med svampen.
  • Toppa portergrytan med svampen. Servera med t ex potatismos.
Klart!
Energi:

684 kcal

Protein: 33 g
Kolhydrater: 22 g
Fett: 49 g

Ingredienser

Benfri högrev, rostbiff eller innanlår
600 g
Gula lökar
2
Vitlöksklyftor
2
2 msk
Salt och svartpeppar
Porter
50 cl
Vatten
1 dl
Kalvfond
2 msk
Kinesisk soja
2 msk
Lagerblad
3
Svartvinbärsgelé
2 msk
Vetemjöl
2 msk
2 dl
Till servering:
Champinjoner
250 g
1 msk
Salt och svartpeppar
Färsk persilja
1 kruka