Porterstek

Porterstek

60+ min Huvudrätt
Samla familj eller vänner runt ett härligt långkok. Köttet får mustig och lite söt smak av öl och svartvinbärssaft, servera gärna på klassiskt vis med gelé eller lingon.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/porterstek/

Gör så här

  • Skala och skiva lök och vitlök. Koka upp porter, saft, soja, kryddor, lök och vitlök i en gryta. Lägg ner köttet och låt koka på svag värme ca 90 min, till en innertemperatur på 75°. Ta upp köttet och låt det vila.
  • Sila ner 6 dl av skyn i en kastrull. Tillsätt syrad grädde och koka ihop ca 8 min. Red av med majsstärkelse utrört i lite vatten och smaka av med salt och peppar.
Rostad potatis:
  • Sätt ugnen på 200°.
  • Tvätta potatisen och lägg den i en ugnssäker form. Ringla över smör-&rapsolja. Rosta i mitten av ugnen ca 40 min. Strö över flingsalt.
  • Koka brysselkålen i saltat vatten ca 5 min.
  • Skär portersteken i tunna skivor och servera med sås, rostad potatis, brysselkål och svartvinbärsgelé.
Klart!
Energi:

640 kcal

Protein: 46 g
Kolhydrater: 55 g
Fett: 21 g

Ingredienser

Fransyska
1½ kg
Gul lök
1
Vitlöksklyftor
2
Porter à 33 cl
2 flaskor
Konc svartvinbärssaft
1 dl
Kinesisk soja
½ dl
Vitpepparkorn
7
Enbär
7
Torkad timjan
1 krm
3 dl
Majsstärkelse
1 msk
Salt
Vitpeppar
Rostad potatis:
Delikatesspotatis
1½ kg
2 msk
Flingsalt
1 tsk
Brysselkål
500 g
Svartvinbärsgelé
1 dl