Potatiskaka

Potatiskaka

60+ min Huvudrätt
Den här läckra potatiskakan med brynt smör, vitlök och färska örter som timjan och rosmarin kan serveras som tillbehör till det mesta. Lägg ett bakplåtspapper i formen så inte smöret rinner ut. Potatisen ska bakas i smöret, det är det som är hemligheten till det goda. Potatisen blir mjuk i botten och krispigt ugnsstekt på toppen!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/potatiskaka/

Gör så här

  • Värm ugnen till 200°.
  • Knöla ihop ett bakplåtspapper och tryck ner pappret i en form, ca 24 cm i diameter med pappret.
  • Bryn smöret under ständig omrörning i en liten kastrull. Ta från värmen, häll över i en värmetålig skål och låt svalna.
  • Skala och finhacka vitlöken, Plocka och hacka rosmarinen och hacka timjanen fint. Blanda ner vitlök och örter i det brynta smöret
  • Skär potatisen i ca 2 mm tjocka skivor. Blanda väl med smöret i skålen.
  • Ställ potatisskivorna omlott i formen. Börja utifrån och ställ skivorna tätt.
  • Tillaga mitt i ugnen 50-60 min, tills potatisen är mjukt rakt igenom. Kontrollera med en provsticka.
Klart!

Stapla och tillaga potatisen i en smord muffinsform så får du fina portionsgratänger! Tillagningstiden blir i så fall något kortare.

Energi:

405 kcal

Protein: 4 g
Kolhydrater: 37 g
Fett: 25 g

Ingredienser

Fast potatis
900 g
125 g
Vitlöksklyftor
2
Hackad färsk rosmarin
2 msk
Färsk timjan,
½ kruka
Salt
1 tsk