Rabarbergalette

Rabarbergalette

Buffé Efterrätt
Galette är en paj bakad utan pajform. Denna rabarbergalette är blir extra vacker när rabarberna läggs i ett snyggt mönster, men smaken är exakt lika underbar hur du än väljer att lägga dina rabarber. Njut din nybakade rabarbergalette med lättvispad grädde. Ett underbart inslag på fikabordet.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/rabarbergalette/

Gör så här

Deg:
  • Värm ugnen till 200°.
  • Skär smöret i tärningar. Rör ihop mandelmjöl, vetemjöl och socker i en skål. Blanda ner smör och ägg. Rör raskt ihop till en deg.
  • Kavla ut degen mellan bakplåtspapper till ca 30 x 40 cm.
Fyllning:
  • Blanda socker, mandelmjöl och majsstärkelse. Skär rabarbern i 5 cm stora bitar.
  • Strö sockerblandningen över degen, men lämna ca 5 cm av kanten. Lägg rabarberbitarna i ett symmetriskt mönster över sockerblandningen.
  • Lossa försiktigt kanten på pajbotten med en vass kniv. Vik in kanten över fyllningen. Pensla degen med ägg och strö över rårörssocker.
  • Grädda galetten i mitten av ugnen 15 min. Sänk temperaturen till 175° och grädda i ytterligare ca 30 min, tills kanten är gyllene och knaprig.
Sockerlag:
  • Koka upp vatten och socker. Rör tills sockret lösts upp.
  • Pensla rabarbern med sockerlag och servera galetten med lättvispad grädde.
Klart!

Ingredienser

200 g
Mandelmjöl (ca. 100 g)
3 dl
Vetemjöl (ca. 225 g)
4 dl
Strösocker (ca. 75 g)
1 dl
Ägg
1
Fyllning:
Strösocker (ca. ¾ dl)
50 g
Mandelmjöl (ca. 25 g)
½ dl
Majsstärkelse (ca. 25 g)
½ dl
Rensade rabarber
ca 400 g
Ägg
1
Rårörsocker
3 msk
Sockerlag:
Vatten
½ dl
Strösocker (ca. ¾ dl)
½ dl
Till servering:
3 dl