Slottsstek

Slottsstek

60+ min Huvudrätt
Slottsstek är en underbar husmansrätt som tillagas på fransyska eller innanlår. Såsen som serveras till slottssteken smaksätts med ansjovis. Detta ger rätten dess karaktär. Skiva köttet tunnt och servera med nykokt potatis och grönsaker.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/slottsstek/

Gör så här

  • Bryn steken runt om i smör i en stekgryta. Salta och peppra. Stick in en köttermometer i stekens mitt.
  • Skala löken och skär i klyftor. Skala och slanta morötterna. Lägg lök, morot, lagerblad, pepparkorn, ansjovisfiléer (spara spadet), vinäger och 1 dl vatten i grytan.
  • Lägg på locket och efterstek köttet på svag värme ca 40 min. Vänd köttet så att ovansidan kommer mot grytans botten. Tillsätt resten av vattnet.
  • Lägg på locket och fortsätt tillagningen tills termometern visar att innertemperaturen är 75°. Ta upp steken och lägg folie över så att den håller sig varm.
  • Sila upp och mät 5 dl av stekskyn. Häll stekskyn i en kastrull. Fyll ev på med buljong så att det blir totalt 5 dl vätska. Tillsätt grädden.
  • Rör ut mjölet med vattnet och vispa ner det i kastrullen. Låt koka 3-5 min. Smaka av såsen med salt, peppar och ansjovisspad.
Klart!
Energi:

308 kcal

Protein: 37 g
Kolhydrater: 9 g
Fett: 14 g

Ingredienser

Benfritt nötkött t ex fransyska
1 kg
Salt
1 tsk
Svartpeppar
2 krm
Gula lökar
2
Morötter
2
Lagerblad
1
Kryddpepparkorn
5
Ansjovisfiléer och spad
4
Rödvinsvinäger
1 msk
Vatten
2 dl
Sås:
1 dl
Vetemjöl
3 msk
Vatten
½ dl
Salt och svartpeppar