Sockerkringlor

Sockerkringlor

60+ min Mellanmål
Både jäst och hjorthornssalt i degen gör att de här sockerkringlorna får en speciell konsistens.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/sockerkringlor/

Gör så här

  • Skär smöret i tunna skivor och lägg i en degbunke.
  • Tillsätt 6 dl av mjölet (spara ½ dl till utbakningen), socker, salt, hjorthornssalt, ägg och jästen delad i mindre bitar.
  • Värm mjölken till max, 37° och rör ner den.
  • Arbeta ihop degen tills den blir blank och smidig. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
  • Sätt ugnen på 250°.
  • Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela den i 20 bitar. Rulla ut varje bit till en smal längd, ca 30 cm lång.
  • Forma längderna till kringlor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
  • Grädda mitt i ugnen ca 8 min.
  • Vid servering: Blanda socker och vaniljsocker på en tallrik.
  • Smält smöret. Pensla kringlorna med smör och doppa dem i sockerblandningen.
Klart!

Ingredienser

100 g
Vetemjöl
6½ dl
Strösocker
½ dl
Salt
1 krm
Hjorthornssalt
ev 1 krm
Litet ägg
1
Jäst
25 g
2 dl
Pensling och garnering:
Strösocker
½ dl
Vaniljsocker
1 tsk
25 g