Vit sparris med brynt smör

Vit sparris med brynt smör

20 min Förrätt
Vit sparris är en riktig delikatess. Säsongen för vit sparris är ganska kort, så passa på att njuta av dem medan de är här. Det här receptet på vit sparris med brynt smör är relativt enkelt att tillaga men har en stor wow-effekt, speciellt om man kan få tag i ätbara blommor till dekoration.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/vit-sparris-med-brynt-smor/

Gör så här

  • Skär av ca 5 cm längst ner på varje sparris. Skala sparrisen, börja nedanför knoppen ner mot roten, med en potatisskalare.
  • Koka upp vatten med socker och salt.
  • Koka sparrisen tills den är klar. Lyft upp en sparris och smaka om den är genomkokt efter ca 10 min. Är den inte tillräckligt mjuk så koka den några minuter till. Tjock sparris kan ta ca 20 min att koka mjuk.
  • Lyft upp sparrisen med tång och låt den rinna av. Lägg sparrisen på tallrikar
  • Brynt smör: Lägg smöret i en kastrull och smält det på hög värme. Fortsätt värma smöret under vispning tills det har en gyllenbrun färg och nötig doft. Det är viktigt att vispa så att inte mjölksocker och proteiner bränns. Använd gärna en termometer. Smöret är perfekt brynt vid 125°. Häll det brynta smöret över sparrisen.
  • Toppa med smulad vitost, mandlar, dill och ätbara blommor.
Klart!
Energi:

388 kcal

Protein: 13 g
Kolhydrater: 5 g
Fett: 35 g

Ingredienser

Färsk vit sparris
500 g
Vatten
1 liter
Salt
2 tsk
Strösocker
2 tsk
100 g
Dillstjälkar
2
150 g
Hackade marconamandlar
50 g
Dillvippor
Ätbara blommor