Astronauter och deras vardag

Astronauter och deras vardag

Astronauter, eller rymdfarare, har till uppgift att åka ut i rymden för att forska eller för att utföra annat arbete, som till exempel repararera satelliter. Det finns en svensk astronaut i den europeiska astronautkåren, Christer Fuglesang. Christer Fuglesang har utfört fem stycken rymdpromenader och alltså befunnit sig utanför rymdstationen i 31 timmar och 54 minuter. Häftigt!

Hur blir man astronaut?

European Space Agency – eller ESA - är den enda organisationen i Europa som rekryterar astronauter. Under Apollo-erans dagar var det vanligt att astronauter hade en bakgrund som stridspiloter. Idag däremot så har de en mer varierad bakgrund som läkare, veterinärer eller forskare inom naturvetenskap. Astronauter tvingas leva ihop under långa perioder så en bra egenskap är att man fungerar bra i grupp. Det finns också begränsningar i hur lång eller kort man kan vara. Man tittar även på hur man klarar vissa övningar under påfrestningar som stress och åksjuka (snurra i en centrifug).

Vår svenske astronaut, Christer Fuglesang, brukar säga att det viktigaste är att man är frisk och har lätt att lära sig nya saker.

Hur är livet på en rymdfarkost?

Vi brukar kalla bemannade satelliter för rymdfarkost eller rymdkapsel. I en rymdfarkost försöker man efterlikna livet på jorden, men den viktigaste skillnaden är att man är tyngdlös och allt svävar omkring. Det är ofta trångt och bullrigt, allt som du gör till vardags som att dricka vatten, äta och gå på toaletten är annorlunda.

Hur går man på toaletten i rymden?

Toaletten ombord på Internationella rymdstationen, ISS, liknar en flygplanstoalett men med den stora skillnaden att man måste spänna fast sig och att toaletten hela tiden suger så att urin och avföring tas om hand direkt. För herrar finns det även en slang som de kan använda när de ska kissa.