• Artiklar
  • Vad gör korna inomhus på vintern? Och hur firar de jul?

Vad gör korna inomhus på vintern? Och hur firar de jul?

Vad gör korna inomhus på vintern? Och hur firar de jul? Mjölkbonden Jörgen Eriksson driver Finngarne gård.

Rå luft, lerig mark och iskall snö – vinterhalvåret är knappast den bästa tiden att vara utomhus, enligt korna. I slutet av september går därför kossorna in för vintern på de flesta gårdar runt om i Sverige. Men vad hittar korna på inomhus under vintern, och hur firar de jul?

Publicerad: 5 januari 2022

På Finngarne gård, norr om Stockholm, ligger Arlas första innovationsgård där man testar och utvärderar nya hållbarhetslösningar för lantbruket. Gården drivs av mjölkbonden Jörgen Eriksson och här i den stora, ljusa ladugården finns gott om ny teknik och maskiner – allt för att skapa en behaglig miljö för korna där djurvälfärden är i fokus.

– För korna är det lika skönt att gå in på hösten som det är att skutta ut på våren. Under hösten och vintern är det kallt, burrigt och halt ute vilket korna inte tycker om. Då är det skönast att vara inne i ladugården med alla bekvämligheter. Det möjliggör också för mig att hålla koll på att de mår bra och inte halkar och skadar sig utomhus, säger Jörgen Eriksson.

För korna är det lika skönt att gå in på hösten som det är att skutta ut på våren.

Vilar upp till tolv timmar om dagen

Den nya stallbyggnaden stod klar i november 2020 och snart rymmer den målet på 240 mjölkkor. Här inne går korna helt fritt och kan styra sin vardag på egen hand. De äter och dricker när de vill, och kliar det kan de skrubba sig mot massageborstarna som finns.

Via någon av de fyra mjölkrobotarna, som står utplacerade i stallbyggnaden, kan kon själv bestämma när hon vill bli mjölkad, oavsett tid på dygnet. Färskt foder landar automatiskt på kornas matbord sju gånger om dagen. Och för den som bara vill koppla av en stund finns det gott om liggbås, utrustade med bekväma mattor och madrasser.

– Vad många kanske inte vet är att kor kan ligga ner och vila i upp till tolv timmar om dygnet. Det är då mjölken produceras, säger Jörgen Eriksson.

Vad många kanske inte vet är att kor kan ligga ner och vila i upp till tolv timmar om dygnet.

finngarne-2-1440x810

System varnar om något är fel

Tack vare den moderna teknik som finns på Finngarne gård, och många andra Arlagårdar runt om i landet, ges varje ko möjlighet att leva sitt liv efter sitt unika behov. Det finns även olika system som flaggar för om något inte står rätt till med kornas hälsa.

– Vi har uppgifter om hur många gånger de är inne och mjölkas om dagen, hur mycket de mjölkar och vilken mjölkmängd varje ko förväntas ge, säger Jörgen Eriksson, och fortsätter.

– Vi har halsband på kossorna så vi ser hur mycket eller lite varje ko äter. Datan visar tydligt om det är någon som inte äter som den ska. Då kollar vi upp den direkt och ser vad det är som är fel. Som det var förut var det ju mycket med ögat man jobbade. Nu kan vi ju se en dag före om det är något på gång, vilket är jättebra så att man snabbt kan sätta in åtgärder, säger Jörgen Eriksson.

Datan visar tydligt om det är någon som inte äter som den ska.

Uppskattad julstämning i ladugården

Julen närmar sig och på Finngarne gård står radion på i bakgrunden. Då och då är det julmusik som strömmar ur högtalarna och Jörgen Eriksson tycker sig märka att korna gillar den lugna musiken som spelas.

I ett hörn står en liten gran, dekorerad med julpynt, och kalvarnas hyddor är belysta med julslingor.

– Vi pyntar för att göra det mysigt och skapa lite julkänsla för kalvarna och för oss som jobbar här. Det gör mörka december ljusare och härligare, säger Jörgen Eriksson.

Hur är det med julmaten då? Får korna också mumsa på julmat i år?

– Nej, säger Jörgen Eriksson och skrattar.

– För att korna ska må bra ska de ha samma foder året runt. Maten ska vara välbalanserad, då mår de som bäst, säger han.

Mer läsning