Ärtsoppa

Ärtsoppa

Huvudrätt
Klassisk ärtsoppa är billig och god husmanskost. Den tar en stund att tillaga, men mycket av arbetet sköter sig självt. Denna ärtsoppa har god smak av fläsklägg, kryddnejlika, timjan och mejram. Precis de smaker en ärtsoppa ska ha! Gör gärna en stor sats när du ändå håller på, den går nämligen bra att frysa in. Den självklara efterrätten är såklart pannkakor med vispad grädde och sylt!
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/artsoppa/

Gör så här

  • Skölj ärterna och lägg dem i en bunke. Häll på så mycket vatten att det täcker. Ställ svalt ca 12 tim.
  • Häll av ärterna i ett durkslag och skölj dem i kallt vatten. Låt dem rinna av.
  • Koka upp ärtorna i 2.5 liter nytt vatten i en stor gryta. Skumma av och plocka bort ärtskal som flyter upp.
  • Skala löken. Tryck in nejlikorna i löken.
  • Skär bort skinnet och bena ur fläskläggen. Skär köttet i grova bitar.
  • Lägg ner lök, fläsk (både kött och ben), timjan, mejram och lagerblad i ärtkoket.
  • Koka under lock på svag värme ca 3 tim, tills ärterna är klara och fläsket har en innertemperatur på 80-85˚.
  • Plocka upp köttet ur soppan och skär i tärningar. Plocka upp benet och skäng det. Ta bort kryddnejlikorna ur löken. Grovhacka löken. Plocka upp lagerbladen.
  • Lägg tillbaka fläsktärningarna och löken i ärtsoppan. Koka upp och smaka av med salt. Späd ev med mer vatten om soppan känns för tjock.
  • Servera ärtsoppa med senap och toppa med färsk timjan.
Klart!
Energi:

525 kcal

Protein: 58 g
Kolhydrater: 42 g
Fett: 11 g

Ingredienser

Torkade gula ärter
500 g
Vatten
2½ liter
Gul lök
1
Hela kryddnejlikor
2
Rimmat fläsklägg med ben
ca 1 kg
Torkad timjan
½ msk
Torkad mejram
½ msk
Lagerblad
2
Salt
Till servering:
Skånsk senap
Färsk timjan