Auberginegratäng med vitost och surdegscrunch

Auberginegratäng med vitost och surdegscrunch

60+ min Huvudrätt
Krämig medelhavsgratäng med hetta från chili och med frasig topping. Som ensamrätt räcker den till 4 och som tillbehör till 6 portioner.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/auberginegratang-med-vitost-och-surdegscrunch/

Gör så här

  • Skiva auberginerna, Lägg skivorna på en tallrik, salta och låt ligga ca 30 min.
  • Skala och hacka lök och vitlök. Fräs dem i 3 msk smör-&rapsolja i en stekpanna.
  • Tillsätt oregano och krossad tomat, låt koka under lock ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
Ostsås:
  • Vispa ihop mjölk, vetemjöl och 2 msk smör-&rapsolja i en kastrull. Koka upp och låt koka 3-5 min.
  • Dra från värmen och vispa ner äggulor och ost. Smaka av med salt och peppar.
  • Skiva zucchinin och torka av aubergineskivorna. Varva zucchini, aubergine, tomatsås, ostsås och hälften av den tärnade osten.
  • Skär brödet i tärningar och blanda dem med 2 msk smör-&rapsolja och strö över gratängen. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min. Låt vila 10 min.
  • Strö över resten av osten, chili flakes och gräslök vid servering.
Klart!
Energi:

625 kcal

Protein: 26 g
Kolhydrater: 34 g
Fett: 40 g

Ingredienser

Auberginer
2
Gula lökar
2
Vitlöksklyftor
2
Torkad oregano
½ tsk
Krossade tomater
2 burkar
1 dl
Ostsås:
4 dl
Vetemjöl
4 msk
Äggulor
2
2½ dl
Salt och peppar
Zucchini
1
1 burk
Ljust surdegsbröd
2 skivor
Hackad färsk gräslök
1 msk
Chili flakes
½ tsk