Belgiska våfflor

1 tim Brunch Dessert Efterrätt
Belgiska våfflor

Belgiska våfflor kommer ursprungligen från Bryssel och är en fyrkantig lite tjockare våffla som gräddas i ett speciellt våffeljärn. Det går också bra att grädda dem i ett vanligt våffeljärn. Belgiska våfflor passar perfekt till en lyxig brunch eller som dessert. Servera våfflorna med färska bär och vispad grädde.

Ingredienser

125 g
3 dl
Vatten
1½ dl
Jäst
½ pkt
Ägg
2
Salt
1 krm
Strösocker
¾ dl
Vaniljsocker
2 tsk
Vetemjöl
7 dl

Gör så här

  • Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och vatten. Värm till max 37°. Smula ner jästen i en bunke och häll över smörblandningen.
  • Dela äggen i gulor och vitor (spara vitorna i en bunke) och tillsätt äggulor, salt, socker, vaniljsocker och mjöl. Rör ihop till en jämn smet.
  • Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd ner i smeten. Låt vila ca 20 min.
  • Värm ett belgiskt våffeljärn och pensla med smör. Grädda våfflorna i omgångar.
Klart!

Det går också bra att grädda våfflorna i ett vanligt våffeljärn.

Näringsvärden, per styck exkl. tillbehör

Energi:

255 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 5 g
Kolhydrater: 33 g
Fett: 11 g
https://www.arla.se/recept/belgiska-vafflor/