Falafel med vitlökssås

10 tim 40 min Brunch Huvudrätt
Falafel med vitlökssås

En riktigt smakrik och frasig falafel precis som den ska vara. Smakar som den kända Malmöfalafeln. Lite trixigare att göra men den är verkligen mödan värd!

Ingredienser

Falafel:

Kikärter, torra
250 g
Gul lök
1
Vitlöksklyftor
2
Malen spiskummin
2 tsk
Grovmalen svartpeppar
1 tsk
1 msk
Harissa
2 krm
Bladpersilja, hackad
2 dl
Bakpulver
1 tsk
Salt
½ msk
Vetemjöl
1 msk
Rapsolja, till fritering
1 liter

Vitlökssås:

1 dl
Majonnäs
1 dl
Chilisås
2 msk
Vatten
1 msk
Lökpulver
½ tsk
Paprikapulver
½ tsk
Vitlöksklyfta, finriven
1
Salt och svartpeppar

Tillbehör:

Tomater
2
Rödlök
1
Isbergssallad
½
Bladpersilja
1 knippe
Saltgurkor
Feferoni
Orientaliska tunnbröd
4

Gör så här

Falafel:

  • Blötlägg kikärtorna i rikligt med kallt vatten minst 10 tim. Häll av och skölj kikärtorna.
  • Finhacka lök och skiva vitlök. Mixa kikärtor, lök, vitlök och resterande ingredienser grovt. Forma till avlånga biffar.
  • Hetta upp olja i en vid kastrull till 175°. Fritera falafeln i omgångar tills den är gyllene, 2-3 min. Låt rinna av på hushållspapper.

Vitlökssås:

  • Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Ställ kallt.

Tillbehör:

  • Skiva tomat och rödlök. Strimla salladen och hacka persilja. Halvera gurkan.
  • Fyll bröden med grönsaker, feferoni, falafel och vitlökssås.
Klart!

Bäst resultat på falafelbollarna får du om du maler de blötlagda kikärterna i en köttkvarn och sedan blandar med övriga ingredienser.

Näringsvärden

Energi:

900 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 22 g
Kolhydrater: 76 g
Fett: 55 g
https://www.arla.se/recept/falafel-med-vitlokssas/